Buddy Blogg

Buddy Blogg

Stort och smått

Här samlar vi några av de texter som Buddy Boy producerar tillsammans med regelbundna uppdateringar. Högt och lågt, brett och smalt.

Åkturen

Juni Juli AugustiPosted by Buddy Boy Wed, June 13, 2018 15:42:34
Ur: Juni Juli Augusti 2018

Ta Åkturen till naturen


Ett av Hallands absolut vackraste områden är Åkulla bokskogar. Fram tills nu har du endast kunna nå denna natursskatt med bil, eller möjligtvis cykel, men från och med i maj i år förändrades det helt! Den första maj öppnades nämligen en ny busslinje, Åkturen, som knyter ihop Varbergs innestad med Åkulla bokskogar. Mellan maj och september kan du genom att hoppa på Åkturen nå uppskattade besöksmål som Öströ fårfarm, Strömma Farmlodge och Åkulla friluftsgård.


Den nya busslinjen blev verklighet efter ett initiativ från Näringslivs- och destinationskontoret som med medel från Lokalt ledd utveckling Halland nu ser till att både lokalbefolkningen och turister, och kanske främst internationella besökare som inte reser med bil, kan ta sig från kusten till inlandet utan att vara beroende av bil.


Åkturen trafikeras av Hallandstrafiken, som förutom de vanliga reguljära, stoppen, även stannar till längs olika sevärdheter så som Grimetons Radiostation (som också är ett världsarv och beskrivs som ”världens största sms-maskin”) och harmoniska Ästad Vingård. Totalt är det 18 stopp och turen har en ”Hop-On Hop-Off”-princip vilket innebär att du själv väljer var du vill hoppa av längs resan, och när du vill hoppa på bussen igen.

– Varje buss kommer med tvåtimmarsintervaller, så du kan hoppa av på ett ställe och välja att utforska den platsen, kanske äta något, vandra, bada eller till och med övernatta, sedan hoppa på passande buss igen och fortsätta din resa, berättar Ulrika Rylin, Landsbygdssamordnare på Näringslivs- och destinationskontoret.


Väl framme i Åkulla möts du av ett unikt område bestående av 12 vandringsleder och ett makalöst bokskogsområde med möjligheter till bland annat vandring och löpning samt sjöar som bjuder in till fiske och bad.

– Här hittar du också Hiaklitten, en väldigt vacker utkiksplats. Du kan också besöka Bockstensmannens fyndplats eller Stigs MC- & Motormuseum eller helt enkelt bara äta en glass på Ejas glasscafé, säger Ulrika glatt.


Besöksmålen längst Åkturen:

Grimeton Radiostation - Hållplats: Grimeton Radiostation

Obbhults gård - Hållplats: Obbhult

Villa Stenhuset - Hållplats: Obbhult

Stigs Mc- och Motormuseum - Hållplats: Flähult

STF Bråtadal Vandrarhem - Hållplats: Björkasjö

Ästad Vingård - Hållplats: Ästad

Österöö Fårfarm - Hållplats: Öströö

Enas Glasscafé - Hållplats: Granet

Strömma Farmlodge - Hållplats: Strömmaberg

Enebackens Kraftkälla - Hållplats: Strömmaberg

Korndals Gård - Hållplats: Nackhälle

Birgittas Retro & Antik - Hållplats: Spannarps korsväg

Samt en guidad visning lördag 11 augusti kl 09:30Säsongens resor avslutas 30 september med Åkulla Outdoor, en friluftsfestival där du erbjuds att prova på olika aktiviter så som rullskidor, orientering, scoutverksamhet, jakt, med mera.Läs mer på visitvarberg.se/akturen

Köp dina biljetter på hallandstrafiken.se


Åkturen trafikeras varje helg och helgdag mellan 1 maj - 17 juni samt 13 augusti - 30 september (4 gånger om dagen).

Mellan 18 juni - 12 augusti trafikeras sträckan 7 dagar i veckan (4 gånger om dagen).


Priser: En dygnsbiljett kostar 75 kronor för en vuxen, 45 kronor för ungdomar och 135 kronor för duo- eller familjebiljett (upp till 2 vuxna och 3 barn/ungdomar). Utöver detta gäller Hallandstrafikens samtliga biljetter och periodkort med rätt geografisk giltighet.


Text: Amanda Hajney  • Comments(0)//blogg.buddyboy.se/#post1