Buddy Blogg

5 sätt att utveckla ditt företagTEK Kompetens

Posted by BUDDY BLOGG Wed, June 13, 2018 16:43:58

Denna text är skriven av Amanda Hajney för TEK Kompetens (tek.se) och finns även att läsa på blogg.tek.seDe allra flesta vill se sitt företag växa och utvecklas, särskilt efter all tid och möda som du som företagare har lagt ner på sitt projekt. Fast det är skillnad på att vilja få företaget att växa och faktiskt se till att så sker. Beroende på din budget och övriga resurser följer nu här fem olika tips på åtgärder som kan hjälpa dig och ditt företag att ta nästa steg.


1. Regelbundenhet! Att ha kunder som regelbundet återanvänder är varje företagares dröm. Genom att aktivt söka efter kunder som i princip har ett non-stop-behov av din produkt ger dig inte bara stabilitet och trygghet utan även marknadsföring om kunderna är tillräckligt stora. Genom att vinna en upphandling med staten, kommunen eller landstinget har du ditt på det torra för en viss tid framöver.


2. Licensiera! Detta alternativet passar det företag som producerar smarta och unika produkter eller tjänster som fler aktörer kan vara intresserade av att sälja. Genom att licensiera din produkt kan du få royaltyn och licenspengar och behöver inte oroa dig för att förlora kontrollen över produkten.


3. Expandera! Genom att öppna ett nytt kontor eller en ny filial i en annan stad eller ett annat land sprider företaget sina vingar och blir synliga för allt fler kunder. Det symboliserar också produktivitet och välmående, och kunder vill anlita och arbeta med företag som mår bra och inte står på branten till konkurs. Om du som företagare inte själv vill hålla in trådarna, men du har ett tillräckligt starkt varumärke, så kan du erbjuda din verksamhet som franchiseverksamhet och låta någon annan göra jobbet åt dig. Du kan också expandera på nätet och öppna en webbshop.


4. Diversifiera! Du driver redan ett företag, men kan du utveckla ditt utbud på något sätt? Det är en självklarhet att den som säljer dammsugare även säljer dammsugarpåsar, finns det något i närheten av din produkt som du kan lägga till i ditt eget utbud? Om du är snickare, kan du då, genom yrkeskontakter, även tänka dig att erbjuda dina kunder en VVS-tekniker? Om du säljer en produkt som kräver en ordentlig genomgång innan den tas i bruk, kan du kanske erbjuda en personlig kurs i hur produkten fungerar som merförsäljning? De flesta kunder eftersöker helhetslösningar.


5. Samarbeta! Genom att gå ihop och alliera dig med andra företag som driver verksamheter som liknar din så får ni tillgång till varandras kundregister. På så sätt kan ni skapa paketlösningar för att underlätta för era gemensamma kunder. Ni kan också dela på kostnader för till exempel produktion och marknadsföring, men självklart måste ni även dela på vinsten. Har du viljan och budget, kan du istället köpa upp ett annat företag och tar då automatiskt över dennes kunder och marknad.
Källa: foretagande.seHitta ert Varför och överrumpla konkurrenternaTEK Kompetens

Posted by Buddy Boy Wed, June 13, 2018 16:23:40

Denna text är skriven av Amanda Hajney för TEK Kompetens (tek.se) och finns även att läsa på blogg.tek.se

För några år sedan var det mycket fokus på Vad och Hur i kommunikationsstrategier, men med tiden har det visat sig att ditt Varför är av allt större vikt. Här förklarar vi varför.

Det är oftast inte så svårt för ett företag att förklara Vad de producerar och Hur de gör det, men deras Varför blir genast knepigare att uttrycka. Ordet varför betyder som alla vet, ”av vilken anledning” eller ”av vilket skäl”. Av vilken anledning finns ert företag och av vilka skäl finns er produkt? Det är i Varför vi hittar passionen som ligger bakom företagets framgångar, och det handlar inte om pengar, i alla fall inte om man får tro Simon Sinek, författare till bästsäljande boken, Start with Why. Att tjäna pengar är bara en bonus av att förverkliga sina visioner.

Simon menar att genom att hitta syftet med ert företag, varför ni gör de saker som ni gör i företaget, och att alla på företaget är införstådda och känner till ert Varför, så ger det er ett försprång gentemot konkurrenterna. Varför är helt enkelt lika med Vision. När alla på företaget har samma, klara, vision av företaget, är det enklare att skapa rätt kommunikation och kampanjer som profilerar ert företag på bästa sätt. Det blir också lättare att förklara för kunderna varför de borde göra affärer med er.

Att hitta sitt Varför är lika viktigt i arbetslivet som i privatlivet. På sin hemsida, startwithwhy.com, delar Simon med sig av ett test att göra för att ta reda på sitt privata Varför. Testet går i grova drag ut på att fråga sina allra närmaste vänner (den sortens vänner som man kan ringa klockan 3 på natten med ett dilemma) Varför de är vän med dig? De kommer troligen svara att de är vän med dig för att du är snäll, rolig, lojal o.s.v. Dessa ord är absolut ord som beskriver en god vän, men du vill ju veta varför de är vän med just dig? Så ställ frågan igen. Låt dem ta den tid de behöver för att formulera sig, avbryt dem inte eller fyll inte i deras meningar med dina egna ord. Tillslut kommer de att börja prata om sig själva. De kommer säga saker som ”Du får mig att känna mig…” eller ”När jag är med dig känner jag att jag…” När du väl har fått reda på vad dina vänner känner om dig, vad det är du bidrar med i deras liv som de inte hittar någon annanstans eller hos någon annan, är du ett steg närmare att hitta ditt eget Varför och vilket avtryck som just du gör i detta liv, på denna jord.

Källa: mittforetag.com & startwithwhy.com

Få ditt företag att växa genom att nätverkaTEK Kompetens

Posted by Buddy Boy Wed, June 13, 2018 16:19:12

Denna text är skriven av Amanda Hajney för TEK Kompetens (tek.se) och finns även att läsa på blogg.tek.se


Det råder ingen tvekan om att vi människor är flockdjur och att vi lär oss av varandra. Genom att träffa likasinnade och människor med snarlika utmaningar i livet, kan du lära dig av både andras framgångssagor men också deras misslyckanden, och sedan välja att implementera det bra och undvika det dåliga i ditt eget företagande. Det bästa sättet för chefer att träffa andra chefer, säljare att träffa andra säljare, kommunikatörer att träffa andra kommunikatörer och så vidare, är att gå med i eller starta upp ett nätverk. Det finns mängder med nätverk i Sverige, både fysiska och digitala.

Ett bra nätverk är ett nätverk som leder någonstans och inte bara blir till en regelbunden fikapaus. Har du tur samlar du inte bara erfarenheter utan lyckas även få nya kunder på köpet genom att nätverka. Samtidigt kan du inte gå med i ett nätverk och tro att du en timme senare kan gå raka vägen till kontoret och skicka ut fem nya orderbekräftelser. Det tar tid att bygga upp relationer, och dessutom är det sällan de övriga medlemmarna i nätverket som senare förvandlas till kunder, utan snarare deras personliga eller yrkesmässiga kontakter, som förmedlas genom nätverkets medlemmar.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt nätverkande finns det vissa bitar du bör tänka på, och andra du vill undvika. Det är dels viktigt att börja nätverka i tid, relationer byggs (som nämnt ovan) inte över en dag. Även om du inte tror dig behöva några tips eller råd i dagsläget, kan du kanske komma att behöva det om ett halvår eller ett par år? Så finns det ett nätverk i din bransch tillgängligt idag, gå med! Se samtidigt till att vara förberedd. Ha din hisspitch redo för att kunna presentera dig och ditt företag för varje ny kontakt. Att vara uppmärksam på dina medmänniskor är ett råd som gäller i livet som helhet, och inte minst medan du nätverkar. Lägg människor och deras namn på minnet, och allra helst även vilka företag de jobbar med och deras roll på dessa företag. Du vill inte verka nonchalant nästa gång ni ses genom att du sträcker fram handen och presenterar dig för en person du redan hälsat på. Försök även att ”smälta in”. Var inte för över- eller underklädd, var social och pratsam men utan att ta över hela rummet och se till att ”betala tillbaka” allt du lär dig under ditt nätverkande. Återgälda dina kunskaper och hjälp någon annan i framtiden.

Källa: monster.seÅkturenJuni Juli Augusti

Posted by Buddy Boy Wed, June 13, 2018 15:42:34

Ur: Juni Juli Augusti 2018

Ta Åkturen till naturen


Ett av Hallands absolut vackraste områden är Åkulla bokskogar. Fram tills nu har du endast kunna nå denna natursskatt med bil, eller möjligtvis cykel, men från och med i maj i år förändrades det helt! Den första maj öppnades nämligen en ny busslinje, Åkturen, som knyter ihop Varbergs innestad med Åkulla bokskogar. Mellan maj och september kan du genom att hoppa på Åkturen nå uppskattade besöksmål som Öströ fårfarm, Strömma Farmlodge och Åkulla friluftsgård.


Den nya busslinjen blev verklighet efter ett initiativ från Näringslivs- och destinationskontoret som med medel från Lokalt ledd utveckling Halland nu ser till att både lokalbefolkningen och turister, och kanske främst internationella besökare som inte reser med bil, kan ta sig från kusten till inlandet utan att vara beroende av bil.


Åkturen trafikeras av Hallandstrafiken, som förutom de vanliga reguljära, stoppen, även stannar till längs olika sevärdheter så som Grimetons Radiostation (som också är ett världsarv och beskrivs som ”världens största sms-maskin”) och harmoniska Ästad Vingård. Totalt är det 18 stopp och turen har en ”Hop-On Hop-Off”-princip vilket innebär att du själv väljer var du vill hoppa av längs resan, och när du vill hoppa på bussen igen.

– Varje buss kommer med tvåtimmarsintervaller, så du kan hoppa av på ett ställe och välja att utforska den platsen, kanske äta något, vandra, bada eller till och med övernatta, sedan hoppa på passande buss igen och fortsätta din resa, berättar Ulrika Rylin, Landsbygdssamordnare på Näringslivs- och destinationskontoret.


Väl framme i Åkulla möts du av ett unikt område bestående av 12 vandringsleder och ett makalöst bokskogsområde med möjligheter till bland annat vandring och löpning samt sjöar som bjuder in till fiske och bad.

– Här hittar du också Hiaklitten, en väldigt vacker utkiksplats. Du kan också besöka Bockstensmannens fyndplats eller Stigs MC- & Motormuseum eller helt enkelt bara äta en glass på Ejas glasscafé, säger Ulrika glatt.


Besöksmålen längst Åkturen:

Grimeton Radiostation - Hållplats: Grimeton Radiostation

Obbhults gård - Hållplats: Obbhult

Villa Stenhuset - Hållplats: Obbhult

Stigs Mc- och Motormuseum - Hållplats: Flähult

STF Bråtadal Vandrarhem - Hållplats: Björkasjö

Ästad Vingård - Hållplats: Ästad

Österöö Fårfarm - Hållplats: Öströö

Enas Glasscafé - Hållplats: Granet

Strömma Farmlodge - Hållplats: Strömmaberg

Enebackens Kraftkälla - Hållplats: Strömmaberg

Korndals Gård - Hållplats: Nackhälle

Birgittas Retro & Antik - Hållplats: Spannarps korsväg

Samt en guidad visning lördag 11 augusti kl 09:30Säsongens resor avslutas 30 september med Åkulla Outdoor, en friluftsfestival där du erbjuds att prova på olika aktiviter så som rullskidor, orientering, scoutverksamhet, jakt, med mera.Läs mer på visitvarberg.se/akturen

Köp dina biljetter på hallandstrafiken.se


Åkturen trafikeras varje helg och helgdag mellan 1 maj - 17 juni samt 13 augusti - 30 september (4 gånger om dagen).

Mellan 18 juni - 12 augusti trafikeras sträckan 7 dagar i veckan (4 gånger om dagen).


Priser: En dygnsbiljett kostar 75 kronor för en vuxen, 45 kronor för ungdomar och 135 kronor för duo- eller familjebiljett (upp till 2 vuxna och 3 barn/ungdomar). Utöver detta gäller Hallandstrafikens samtliga biljetter och periodkort med rätt geografisk giltighet.


Text: Amanda HajneyHotel TylösandJuni Juli Augusti

Posted by Buddy Boy Wed, June 13, 2018 15:40:18

Ur: Juni Juli Augusti 2018

Att spendera soliga sommardagar i Tylösand är inte bara en självklarhet för den generella Halmstadsbon, det är likväl en tradition för turister, både svenska som utländska. Alla dras vi till den mjuka sanden och det salta vattnet. Varesig du redan är såld på Tylösand eller förstagångsbesökare följer här några matnyttiga tips på hur du maximerar din Tylösandsvistelse i sommar.


Bo bekvämt

På vackra Hotell Tylösand finns över 200 rum som väntar på att få skämma bort dig. I sommar har de även speciella Sommar & Nöjespaket som du bokar via bokning@tylosand.se.


Lata dagar

Tylösand är en av västkustens absolut populäraste strand. Här har du hela 7 kilometer av sandstrand att slappa på samtidigt som du svalkar dig i Kattegatt titt som tätt.


Partaj

Sommarens skönaste After Beach och hetaste nattklubb hittar du på Solgården, som är Tylösands stora livescen. Varje dag 16:00-17:30 mellan 30 juni och 4 augusti är det After Beach som ger dig möjligheterna att runda av din stranddag med fullt ös. Måndagar är lika med Dansbands-dagar medan man på Solgården på onsdagar arrangerar konserter med några av de hetaste artisterna just nu. Se fullständigt artistschema nedan. När solen sen går ner förvandlas Leif’s Lounge till fartfylld nattklubb med tunga DJ:s, events och musik som håller dansgolvet fullt varje måndag, torsdag, fredag, lördag och efter konserterna på onsdagar.


Ät gott

Hotell Tylösand erbjuder inte mindre än fyra restauranger, alla med specialiserade inriktningar. Från tapas till fine dining, här finns något för alla smaker. Du kan käka pizza på Leffes (Leif’s Bar & Grill Terasser), eller njuta av färsk sushi på Bettans Bar. Ta nåt litet på Titus Tapas eller slår på stort på Restaurang Tylöshus. I närområdet ligger ytterligare restauranger och barer som väntar på att få mätta och underhålla dig.


Aktivera dig

Tylösand erbjuder så mycket mer än sol och bad. På Hotell Tylösand hittar du Tres Hombres Art, Sveriges största konstgalleri med över 400 verk och fotokonst i världsklass. Ny kick runt varje hörn. Ta dig tid att njuta. Barnen kan roa sig på Tuffers Club, barnklubben som aktiverar barnen varje dag med pyssel, minidisko och annat kul. Undertiden barnen roar sig kan du kanske passa på att besöka en av Sveriges finaste golfbanor Halmstad Golfbana, där du även kan spela paddeltennis. I närheten ligger också S:t Olofs kapell som sedan 1721 har erbjudit sina besökare en stunds avkoppling. Om du är ute efter ordentligt med avkoppling, eller om du bara vill unna dig själv lite lyx, passa då på att besöka The Spa som med sina två våningar erbjuder både lugnande bad och behandlingar för både kropp och knopp. Glöm inte heller vandra längs vackra Prins Bertils Stig, som sträcker sig från Slottet i centrala Halmstad till Möllegård strax utanför Halmstad, och med en väg som ringlar sig precis utanför Hotell Tylösand.


Övrigt

I Tylösand drivs den mest omfattande verksamheten av alla livräddningsstationer i Sverige och där finns även Sveriges enda Livräddarskola, som upprättades redan 1960 och har gjort Tylösand till centrum för både svensk och nordisk livräddning. Varje år utbildas där ett 50-tal legitimerade livräddare. Livräddarbevakning på Tylösand sommaren 2018 sker från den 22 juni -15 aug och varje år arrangeras Livräddardagen. Då är det fritt fram att ta del av deras stora vattensäkerhetsförevisning där besökarna får bevittna hur samhällets olika räddningstjänster samarbetar och hur en räddningsinsats kan gå till. Efter uppvisningen kan du även få träffa brandmän, ambulanspersonal, sjöräddning och titta på hur deras utrustning fungerar. Eventet brukar vara en mycket trevlig och uppskattad familjeaktivitet! I år arrangeras Livräddardagen fredagen den 20 juli kl. 13-16.Text: Amanda Hajney